Uiterlijk 

 

De bordeauxdog is een compacte, gespierde hond. Hij heeft een korte vacht in de kleuren vaal rood, apricot. Het masker is zwart of rood. De ogen staan ver uiteen en zijn licht- tot donkerbruin (bij de geboorte blauw). De oren zijn hangend, driehoekig en kort. De neus is stomp, de kop hoekig. De hals is nauwelijks zichtbaar, de huid gerimpeld en los. Afhankelijk van het geslacht bereikt dit ras een schofthoogte van 58 - 69 cm en een gewicht van 50 - 80 kg. Hij oogt zeer imposant mede door de brede voorhand en brede kop.

 

Karakter

 

geen enkele Bordeauxdog is het zelfde , niet qua uiterlijk niet qua karakter.

Een Bordeauxdog in huis richt zich op de baas en zijn gezin , dit is het middelpunt van zijn wereld , als men afwijkt van de dagelijkse routine kan de hond van slag raken laat je hond dan ook van jongs af aan zoveel mogelijk meemaken. Een hond die gewend is in het gezin zal zich moeilijk aanpassen in een kennel en dan ook zijn onvrede laten blijken. 
De dog is hond die altijd lijkt te slapen , maar pas op , hij waakt ! Hij ziet en hoort alles , bewust en onbewust. De Bordeauxdog heeft ook een gevoelig karakter ben je verdrietig of boos dan zal hij je komen troosten of komen oppeppen , wegsturen heeft geen zin.
Als jij je bedreigt voelt zal hij je beschermen dit instinct zit in het karakter van pups af.
De eerste keer bij een machtsvertoon zal je dan ook versteld staan dus let goed op bij een onschuldige stoeipartij met partner en of kinderen.
Een Bordeauxdog is zich zeer bewust van zijn kracht en zal zelden als eerste tot de aanval overgaan eens hij zich aangevallen voelt dan gaat deze ook voor niets achteruit , een lichte grom of zelfs een boze blik is vaak voldoende om de aanvaller te imponeren en zo een echte confrontatie in de kiem te smoren.
Vreemde visite word argwanend bekeken , tot jij deze vriendelijk begroet , dan zijn het vaak ook zijn vrienden.
Wil je iemand niet binnen laten dan waakt je dog met je mee.
Dwing de Bordeauxdog nooit om iemand aardig te vinden , of zich te laten aaien als hij dat niet wil , als hij of zij zich niet wil laten aaien dan gaan ze deze persoon uit de weg en houden deze op een afstandje in de gaten.
De dog is zeker geen blaffer , behalve als hij een blaffend voorbeeld krijgt.
Hij heeft zeker de wil om je te plezieren , tijdens de opgroei krijg je iedere dag te maken met het speelkwartiertje , dit blijft zijn hele leven lang , hoewel op latere leeftijd dit wel eens een dagje overgeslagen wordt.
Blaft de hond onverwachts midden in de nacht ga dan kijken zonder licht aan te doen en laat je dog los , een eventuele ongenode gast zal nooit meer terug keren. Deze dog is zeer gevoelig voor de toon van je stem , mopperen is meestal voldoende om hem berouw te laten tonen , hij zal zich in allerlei bochten wringen om je weer te plezieren , negeren helpt ook maar , doe dit niet te lang , dit stoort de balans tussen jou en je hond.
Slaan heeft geen zin , het is een teken van onmacht en u daalt in het aanzien van uw dog, daarbij doggen hebben zo’n hoge pijngrens dat dit totaal geen zin heeft .
Op de leeftijd van ongeveer 8 maanden gaat hij uitproberen of jou lessen wel gemeend zijn ,bijvoorbeeld : “mag ik echt niet op de bank of in je bed , mag ik echt de vuilnisbak niet uit ruimen …”

Nu is het aan jou , ben jij wel geschikt als leider of kan hij het leiderschap overnemen.

De Bordeauxdog heeft een consequente opvoeding nodig , regels zijn regels al zal het je moeilijk vallen deze gekke-bek trekkende lieverd iets te weigeren . Dit geld ook voor je partner en kinderen.
Dit is het karakter van de Bordeauxdog ga waardig met zijn vriendschap om en je zal er veel plezier aan beleven . En hij aan jou.

 

Omgang en opvoeding

 

De bordeauxdog heeft een koppig en arrogant karakter maar is in de regel met veel geduld goed te trainen. Zodra de bordeauxdog een commando aangeleerd heeft vergeet hij dit nooit meer. Echter de snelheid in het opvolgen van een commando is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een herdershond; de bordeauxdog heeft nooit haast. Geduld, doorzettingsvermogen en enthousiasme zijn de toverwoorden voor een goede opvoeding, aangevuld met een beloning. Zodra een commando opgevolgd wordt, positief zijn en op het juiste moment belonen zijn de sleutels tot succes.

 

Formaat

 

Het formaat varieert tussen de 50 en de 70 kilo en wordt gevormd door voornamelijk spiermassa. Dat betekent dat zijn baas sterk in de schoenen moet staan om de bordeauxdog mee uit te nemen op zijn dagelijkse wandelingen. Heb niet de illusie dat een slecht luisterende bordeauxdog netjes aan de riem loopt, zodra zijn interesse voor andere dingen groter wordt dan voor zijn baas volgt het probleem dat omschreven kan worden als "hond laat baasje uit". De bordeauxdog is weliswaar groot en sterk, maar ook erg aanhankelijk. Hij ligt graag bij zijn baas en eenmaal volwassen klimt hij zonder probleem op de bank om gezellig bij zijn baas te liggen, waardoor meteen de gehele bank in beslag wordt genomen. Een bordeauxdog wil het zijn baasje gelukkig graag naar de zin maken en doet alles voor zijn gezin, dus vroegtijdig aanleren waar hij zijn grote lijf wel en niet mag neerleggen voorkomt veel duw- en trekwerk. Een ander belangrijk punt is dat de bordeauxdog een snel groeiend ras is, met een zeer snel groeiend beendergestel dat kwetsbaar is voor gewrichtsproblemen. De bordeauxdog groeit het eerste levensjaar omhoog en het tweede levensjaar in de breedte. Het is vooral tijdens het eerste levensjaar belangrijk om de mate van beweging te beperken en goed te letten op de voeding. Op die manier kunnen veel gewrichtsproblemen voorkomen worden. De bordeauxdog wordt niet erg oud, de gemiddelde levensverwachting is 8 tot 10 jaar, maar uitzonderingen van 12 jaar oud zijn ook bekend.

 

Verzorging van de Bordeauxdog

 

De Bordeaux Dog is geen hond voor op een appartement te houden. Hij heeft ruimte en beweging nodig.
De vacht regelmatig borstelen, vooral tijdens de rui, met een rubberen borstel om de dode en losse haren eruit te halen. De gezichtsplooien af en toe eens schoonmaken. De pups mogen niet teveel vermoeid worden omdat Bordeaux doggen zoals alle grote honden heel snel groeien en ze veel energie nodig hebben om een sterk beendergestel op te kunnen bouwen. Daarom is een evenwichtige en volledige voeding heel belangrijk.